Cum sa citesti o eticheta alimentara

Pentru a se asigura de faptul ca oamenii stiu ce contin alimentele pe care le cumpara, Administratia Alimentelor si Medicamentelor (AAM) solicita ca fiecare pachet pentru produsele alimentare comercializate sa prezinte anumite informatii. Pentru inceput, ingredientele trebuiesc listate in ordine descrescatoare dupa greutate. Etichetarea trebuie sa includa si panoul de Aspecte Nutritive. Cu toate ca scopul este pur informational, aceste etichete nu ofera toate aspectele, mai ales atunci cand vorbim de carbohidrati. Insa, o data ce stapaniti secretul de a sti cum se numara carbohidratii conform dietei Atkins, etichetele vor fi mult mai usor de citit.

Sa numaram carbohidratii

Inainte, dati-mi voie sa va explic cateva lucruri. Aproape toate elementele din panoul Aspectelor Nutritive se bazeaza pe proceduri specifice de laborator numite evaluari, verificate de AAM. Cantitatile grasimilor, proteinelor, cenusei si apei pot fi evaluate direct si precis.(Apa si cenusa trebuiesc listate pe panourile nutritive). Cu toate acestea, carbohidratii reprezinta o exceptie. In schimb, cantitatea carbohidratilor se stabileste numai dupa ce se calculeaza cele patru componente: cu alte cuvinte, tot ce nu este grasime, proteina, cenusa sau apa este considerat carbohidrat.

Carbohidratii nu sunt toti egali

Pentru a complica si mai mult lucrurile, carbohidratii sunt structurati in cateva subgrupe ce includ fibre dietetice, zahar, alcool din zahar si “alti”carbohidrati – un fel de chiuveta in care sunt stranse gume, lignani, acizi organici si flavenoide. (Aceste elemente pot si evaluate la nivel individual.) AAM-ul solicita ca fiecare eticheta nutritiva sa includa numarul total de carbohidrati. De asemenea, trebuie listata cantitatea de fibre dietetice si zahar. Cu toate acestea, legea nu prevede listarea obligatorie si a altor subcategorii de carbohidrati. Unii producatori includ voluntar subcategoriile de alcool din zahar si “alti carbohidrati”.

Nu toate tipurile de carbohidrati se comporta in acelasi mod in organism. De exemplu, cand organismul digera zahar de masa, acesta se transforma imediat in zahar in sange. Prin urmare, zaharul si majoritatea celorlalte tipuri de carbohidrati sunt ceea ce noi numim “carbohidrati digerabili”. Alti carbohidrati, precum alcool din zahar, au un impact minim asupra nivelului de zahar din sange; totusi exista carbohidrati, precum fibrele dietetice care trec prin organism fara sa afecteze in vreun fel nivelul zaharului din sange. Pana in prezent, AAM-ul inca mai are multe cercetari de facut pentru aceste diferente biochimice si caracteristici prezentate de carbohidrati.

Impactul asupra nivelului de zahar din sange

Cand cititi o eticheta alimentara, nu veti vedea o cotatie pentru carbohidratii care au un impact asupra nivelului de zahar din sange, sau ceea ce eu numesc a fii “carbohidratii care se calculeaza prin metoda Atkins”. Din fericire, nu trebuie sa fiti vreun cercetator alimentar sau un geniu la matematica pentru a va da seama de cum se calculeaza. Pentru a calcula carbohidratii “importanti” trebuie doar sa scoateti gramajul fibrelor dietetice din gramajul total al carbohidratilor. Corect. O simpla scadere si ati obtinut numarul. De fapt, acest numar este unul sumar deoarece majoritatea etichetelor nu va ofera informatiile in plus de care ati avea nevoie pentru a continua scaderea, ca de exemplu gramajul alcoolilor din zahar din produs.

Ce reprezinta o portie?

Acum, mai exista un aspect trucat pe etichetele nutritive. Pe vremuri, cand inca mai consumati astfel de bauturi, exista posibilitatea sa fi cumparat o sticla de 20 de uncii de ice tea cu arome, indulcit cu sirop de porumb. Aceasta e o portie, corect? Gresit! Uitati-va cu atentie la panoul Aspectelor Nutritive si veti observa ca o singura portie este calculata nu pentru cele 20 de uncii din sticla, ci pentru 8 uncii. Se presupune ca puteti imparti acea sticla cu un prieten si jumatate! Asta inseamna ca absolut toate calculele despre continutul de carbohidrati, zahar si calorii este numai pentru 8 uncii, nu pentru intreaga sticla.

Prin urmare, de fiecare data cand verificati o eticheta pentru a va asigura ca nu depasiti gramajul zilnic de carbohidrati, verificati si portiile. Si daca planificati sa consumati mai mult de o portie, inmultiti calculul de carbohidrati cu numarul de portii.

Iata ce ar trebui sa aveti in vedere cand cititi o eticheta nutritiva:

Numarul de portii. Daca serviti mai mult de o data, asigurati-va ca faceti calculul corect al carbohidratilor. Totalul carbohidratilor este exprimat in grame.

Cantitatea de fibre dietetice exprimata in grame (scadeti din gramajul total de carbohidrati pentru a ajunge la “carbohidratii calculati pentru dieta Atkins”).

Zaharul exprimat in grame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *